Adem

Onze belangrijkste energiebron is de adem. We beginnen het leven ermee en sterven zodra we maar een paar minuten stoppen met ademhalen. Maar liefst 80% van onze energie halen we uit zuurstof en het overgrote deel van de afvalstoffen verlaat ons lichaam via de uitademing. Toch leren we maar weinig over “goed ademen”.

Het is misschien wel het belangrijkste lichaamsproces dat we zowel bewust als onbewust en kunnen doen. We ademen met ons lijf. Ademen heeft zijn weerslag op hoe we denken en voelen, op wie we zijn. We ademen de lucht van buiten naar binnen. Als we de verbinding met de adem verliezen of slechts oppervlakkig ademen, dan verliezen we de verbinding met het leven. Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt. Adem je vrij en ontspannen, dan geldt dat ook voor hoe je in het leven staat.

 

90% van de mensen benut slechts 30% van zijn ademcapaciteit

 

Gek genoeg wil dat niet zeggen dat het merendeel van de mensen problemen heeft met de longen of luchtwegen. Wel betekent het dat we onszelf onbewust beperken, om fysiek vol en diep te ademen. Onze houding speelt daarin een rol maar ook het onbewust aanspannen van spieren in “ontspannen” toestand als gevolg van stress of vastgezette emoties zorgt voor een beperkte doorstroming van de adem.

 

“Tijdens het ademen voel je de veranderingen die optreden in je lichaam en voel je letterlijk de energie door je lichaam stromen. Het gevoel van totale ontspanning helpt om terug te gaan naar de basis ondanks het drukke bestaan”. 

Rein – accountmanager bank

 

Maar hoe werkt dat dan?

Zuurstof
Omdat ademhalen een fysiek proces is van gasuitwisseling in de longen zijn de positieve fysieke voordelen het meest herkenbaar. Door verbonden te ademen in de sessies, train je het lichaam om ook in het dagelijks leven voller en dieper te te ademen. Ademen in het buikgebied is een massage van de organen en zorgt voor een goede doorbloeding, waardoor ze beter functioneren. Je gaat je energiek en fit voelen en bent minder snel moe.

Beweging
Naast het ademen in de longen brengt het verbonden doorademen een krachtige flow (luchtstroom) op gang. Dat is een bewegingsenergie (vergelijkbaar met een windmolen of het trappen op de fiets) met een hoge trillingsfrequentie. Spanning en blokkades (zoals schouders die vastzitten) in het lichaam staan stil en hebben een lage trillingsfrequentie. Het is een natuurkundig verschijnsel dat een hoogfrequente trilling een energie met een lage trillingsfrequentie meeneemt in de hoge frequentie. Dit noemen we de ‘law of entrainment’. Zo ‘blaas’ je je lichaam schoon en lossen oude patronen en overtuigingen op. Spanning ontspant. Dit werkt ook goed bij de triggers van verslavingen.

 

Bij ademcoaching wordt de ademhaling op verschillende manieren gebruikt om te zorgen voor meer ontspanning, een rustiger hoofd of meer energie. Afhankelijk van de persoon en de behoefte werken we met diverse technieken om de ademhaling te optimaliseren. Dat zorgt voor emotionele balans, mentale kracht en lichamelijke gezondheid.

Lees hier meer ervaringen of maak een afspraak.

Wil je kennismaken met ademen in een workshop? Kijk hier wat er in de agenda staat voor de komende tijd.


— Verbonden ademen is geen vervanger van de reguliere huisarts of specialist, maar een complementaire therapievorm. Mr. Breath adviseert nooit om reguliere behandelingen te stoppen. Indien nodig wordt overlegd met huisarts of andere behandelaar(s). —