Online studiegids

In deze online gids vind je alle info van de Opleiding Ademcoach.

Steeds meer mensen hebben stress gerelateerde klachten. Burn-out, angst- en paniekstoornissen en ‘gewoon’ stress. Door het werken met de adem kan een ademcoach mensen begeleiden om spanning los te laten die zich heeft vastgezet in het lichaam. Dit is een hele krachtige manier om ook de oorzaak van de spanning aan te pakken zodat mensen het plezier in het leven weer terugkrijgen en weer voluit kunnen leven.

 

Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor (aankomend) professionals die zelfstandig werkend ademcoach willen worden of hun eigen andere professie willen verdiepen door middel van ademcoaching. Het niveau is HBO werk- en denkniveau. Om deel te nemen is minimaal HBO-opleiding vereist en/of aantoonbare ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Als je minder ervaring hebt kan middels een persoonlijk gesprek met een van de trainers gekeken worden of de opleiding aansluit en bij je past.

 

Doelstellingen
Doelstellingen van de opleiding:

 • Je hebt veel ervaring opgedaan dmv eigen sessies, daardoor weet je wat het effect is van Ademcoaching uit ervaring. 
 • Je hebt inzicht in ademverstoringen (disfunctioneel ademen) en weet op welke manier daarmee om te gaan.
 • Je kent de fysiologie die belangrijk is voor ademwerk.
 • Je weet hoe je cliënten helpt bij vergroten van hun lichaamsbewustzijn.
 • Je kunt adempatronen herkennen en kunt het helpen te optimaliseren.
 • Je begrijpt alle facetten van ademhaling en daardoor kun je technieken en tools inzetten die aansluiten op de vraag.
 • Je krijgt door middel van een gesprek met je client de hulpvraag helder en kunt op basis daarvan een traject vormgeven.
 • Je begeleidt cliënten op een veilige en verantwoorde wijze en weet welke technieken je daarbij in zet.
 • Je weet wat er voor nodig is om een adempraktijk op te starten.


Duur
De opleiding tot Ademcoach bij Mr. Breath is een intensieve en praktijkgerichte opleiding van een jaar, waarin je alle aspecten van de ademhaling leert en verschillende technieken leert toepassen. 


Vorm
Wat belangrijk is, is dat je ademhaling in al zijn facetten leert begrijpen zodat je niet alleen een bepaalde techniek leert, maar bepaalde technieken kunt inzetten omdat je de adem begrijpt. Er zal veel aandacht worden besteedt aan verbonden ademen, omdat dat de diepste vorm is waar de meeste vaardigheid vereist is. Je wordt opgeleid tot allround zelfstandig werkend ademcoach. 

Wat de opleiding sterk maakt, is de combinatie van vakinhoudelijk leren en tegelijk het doormaken van een eigen proces van zelfontwikkeling. Deze belangrijke eigen ervaring zorgt ervoor dat je een goede coach wordt, niet alleen uit een boek maar uit eigen ervaring en omdat je jezelf goed kent. 

De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen: het verdiepende ademweekend, de praktijkdagen, intervisie, oefentrajecten, Zoom-sessies en het examen.


Verdiepend Ademweekend
We starten de opleiding met een weekend. Dit weekend is een weekend voor jezelf. In dit weekend (incl overnachtingen) leer je je eigen adempatroon kennen. We kijken naar wat je tegenkomt. Wat gebeurt er als je je adem volledig toelaat? En wat houd je tegen? Je raakt vertrouwd met de meest actieve ademtechniek en voelt je geaard en vertrouwd in je eigen lichaam. Dit weekend is een belangrijke start. Je gaat met je cliënten namelijk net zo ver als waar je zelf bent geweest. We gaan in de hele opleiding veel zelf ademen en dit is een begin.

– Belang van ademwerk;
– Dagelijks 2 sessies van verbonden ademwerk;
– Aanverwante oefeningen voor lichaamsbewustzijn;
– Verbinding maken met je lichaam;
– Hoe ga je van angst/controle naar vertrouwen;
– Inzicht in je eigen adempatroon;
– Verband tussen je adempatroon en hoe je in het leven staat


Opleidingsdagen
De opleidingsdagen zijn verdeeld in zes blokken van twee dagen. De dagen bestaan uit theorie, praktijkoefening en presentaties. We bespreken de voortgang. 

 • Verschillende facetten van de ademhaling
 • Verschillende ademtechnieken komen aan bod en wanneer ze worden ingezet.
 • Anatomie en fysiologie van de adem;
 • Lichaamsbewustzijn;
 • Werken met aanraking;
 • Coaching: projectie, gesprekken, werken met intentie;
 • Veiligheid;
 • Invloed van mentale en emotionele processen;
 • Omgaan met stress, angst en paniek, astma, burn-out, hyperventilatiesyndroom, slaapproblemen.


Praktijkervaring in de opleiding
Tijdens de opleiding worden er onderling sessies uitgewisseld. Deze data van deze sessies zijn zelf te bepalen. Na blok 2 krijgt elke deelnemer een mentor toegewezen. Deze mentor begeleid 4 of 5 deelnemers. In deze groep (mentor + 4 of 5 deelnemers) worden tussen de blokken momenten van supervisie afgesproken die online via Zoom plaatsvinden. De tijdstippen worden overlegd, zodat zoveel mogelijk deelnemers aanwezig kunnen zijn. 

De mentoren zijn er ook voor het eigen proces van de deelnemers. Met de informatie uit verslagen en van de eigen processen wordt vertrouwelijk omgegaan. 


Oefensessies
Om een goede ademcoach te worden heb je ervaring nodig. Zo coach je tijdens de opleiding 50 uur plus de uren dat je uitwisselt met medestudenten. Je zorgt zelf voor je coachees. Van de sessies maak je verslagen die je deelt met je mentor.

Gedurende de opleiding doe je minimaal 25 oefensessies (3 trajecten van 5 sessies en 10 losse sessies). Het is handig om voorbereid te zijn en een paar sessies in te plannen in de maanden na blok 2. We raden je aan om deelnemers voor oefensessies te zoeken buiten je eerste kring van vrienden en familie. Dit omdat de relatie onderling het het coachen in de weg staat. En ook omdat coachen van deze mensen niet goed is voor de relatie;).

Hoe kom je aan coachees: 

 • Zelf werven: je kunt nu al actief gaan zoeken in je eigen netwerk. 
 • Wij hebben ook coachees in de ‘aanbieding’ uit het netwerk van collega-deelnemers. Dat zijn bekenden van de betreffende deelnemer die te dichtbij staat om te coachen. Wij zijn altijd op zoek naar coachees voor onze deelnemers. Daarom houden wij ons zeker aanbevolen voor coachees uit jouw netwerk die je zelf niet kunt coachen.


Zoom-sessies
Tussen de lesdagen door zullen er in totaal 2 zoom-sessies zijn om tussentijds te evalueren, vragen te behandelen die tijdens de oefensessies naar boven komen. Deze zullen op een avond plaatsvinden in onderling overleg.


Studiemateriaal
Aan het begin van de opleiding wordt een syllabus verschaft, waarin alle belangrijke informatie beschreven staat. Het eigen boek van Mr. Breath ontvang je op de eerste trainingsdag en zit bij het cursusgeld inbegrepen, de aanschaf van de andere 5 boeken zijn voor eigen rekening. De tip-lijst is vrijblijvend.


Examens en diploma
De opleiding wordt afgesloten door een schriftelijk en een praktijkexamen. Tijdens je examen worden je vaardigheden in praktijk en theorie getoetst. Dit vindt plaats in de laatste twee opleidingsdagen. Het is een toepassing van alles wat je tijdens de opleiding al eerder hebt gedaan.

Voor het behalen van het diploma is het volgende nodig:

 • inleveren van verslagen van 25 oefensessie, 3x een traject van 5 sessies, 10 losse sessies.
 • behalen van het theorie examen
 • behalen van het praktijk examen
 • literatuur lezen
 • bewezen hebben inzicht te hebben in adempatronen 
 • bewezen hebben te kunnen werken met disfunctionele adempatronen
 • laten zien dat het eigen proces niet geschuwd wordt

(Ademcoach is een vrij beroep. Er is geen wettelijke erkenning van het diploma).

Platform
Na de opleiding kun je verbonden blijven aan alle opgeleide coaches. Omdat we snappen dat het fijner is om samen verder te gaan dan alleen. Je hebt de mogelijkheid tot het maken van intervisiegroepen, er zijn nascholingsdagen. Hierdoor blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, blijf je scherp, kan je vragen stellen als je die hebt en sparren met collega’s.


Investering
Deel 1: Weekend:
Start vrijdag 15:00 – einde zondag 16:30.
Volledig verzorgd (inclusief overnachting (2x) en gezonde maaltijden, koffie, thee etc).
Investering: € 897 ex btw (€ 1.085,37 incl btw)

Deel 2: Lesblokken
Elke anderhalve maand twee aaneengesloten lesdagen (zonder overnachting) op donderdag en vrijdag.
Alle dagen zijn van 9:00-17:00 uur.
Inclusief gezonde lunch, koffie en thee.

Investering: € 3.697 ex btw (€ 4.473,37 incl btw)

Samen: € 4.594 ex btw (€ 5.558,74 incl btw)

Gespreid betalen zonder rente is mogelijk. Neem hiervoor contact op met liselore@mrbreath


Tijdsinvestering
Lesdagen totaal = 15 dagen
Intervisie = 10 maanden 3 uur per maand
Oefensessies = 50 uur
Zoom-sessies = 8 uur
Daarnaast het lezen van de literatuurlijst.

Voor vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen via (06) 26558518 of mailen naar liselore@mrbreath.nl

Wij zien erop toe altijd binnen 48 uur te reageren.

De algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing. De klachten procedure kan hier worden ingekeken.